A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Малинський професійний ліцей"

Тиждень з професії «Токар»

Дата: 10.03.2023 10:04
Кількість переглядів: 75

Популярність та престижність професії «Токар» в Україні в останній період значно зросла. У галузях промисловості, металообробки, сільського господарства, транспорті, сфері обслуговування, в медицині і наукових лабораторіях - всюди служать деталі, зроблені умілими руками токаря, жоден механізм (в автомобілі, годиннику або комп’ютері) не обходиться без деталей, виготовлених на токарному верстаті.

Трудовий процес токаря, який полягає в різнотипній обробці заготовок  і деталей, порівнюють з мистецтвом. Тому, професія ідеально підходить для творчих людей, оскільки дозволяє проявити себе з творчої сторони максимально.

З метою популяризації професії, професійних компетентностей, розвитку творчої особистості здобувачів освіти, формування в них інтересу до обраної професії, виявлення кращих за професією з  2 по 8 березня у ТВСВ м. Коростень ДНЗ «Малинський ПЛ» проведено тиждень з професії «Токар».

Розпочався тиждень з теплих та щирих слів завідувача відділенням Жмаченко О.Г., котрий у повній мірі розкрив властивості професії «Токар», як справжнього художника та скульптора своєї справи, її специфіку, аналіз затребуваності на ринку праці, умови навчання та перспективи подальшого працевлаштування по закінченню закладу освіти. Задачіна Н.Є. провела інформаційний бюлетень на тему: «Моя професія – моє майбутнє»,  щодо професійних переваг та необхідності серйозного і відповідального ставлення до  професії токар.

З кожним роком зростає складність обробки деталей, тому сучасний висококваліфікований токар мусить мати глибокі технічні знання, постійно вдосконалювати свою майстерність. Так, викладач Задачіна Н.Є. провела відкритий урок теоретичного навчання з предмета «Технологія токарного виробництва» на тему: «Розробка технологічного процесу обробки деталі «Ручка»» розкрила комплексний підхід до складання технологічного процесу з урахуванням знань з різних предметів: питання вибору інструменту та заготовки для виконання роботи, послідовність виконання технологічних операцій, розрахунок режимів різання,  читання креслення.

Майстер виробничого навчання Білошицький В.В. на відкритому уроці виробничого навчання на тему: «Нарізання різьби плашкою»  ознайомив здобувачів освіти з правилами безпеки праці при роботі на токарному верстаті, інструментом для нарізання різьби, продемонстрував технологію та послідовність нарізання різьби плашкою.

 

 

Престиж робітничої професії серед молоді поступово зростає, тому

відбувся Конкурс фахової майстерності: «Кращий з професії токар» серед здобувачів освіти групи ТСК-1-5, який провели викладач Білошицька Н.Д., майстри виробничого навчання Задачіна Н.Є., Білошицький В.В. Метою Конкурсу було дати можливість молодим та амбітним здобувачам освіти показати свою майстерність та набуті під час навчання навички, здобути новий досвід. Традиційно умови конкурсу передбачали перевірку знань з предметів професійно-теоретичної підготовки дисциплін та виконання практичного завдання, а саме виготовлення деталі ручки.

Журі оцінювало час виконання роботи, відповідність розмірів та

шорсткості  поверхонь згідно креслення, дотримання вимог охорони праці.

 

Результати конкурсу засвідчили високий рівень теоретичних знань, професійну майстерність з професії «Токар», що і  продемонстрували учасники конкурсу, які були нагороджені Грамотами:

1 місце – Чоботарьов Богдан Богданович;

2 місце – Харипончук Андрій Володимирович;

3 місце -  Ніконов Максим Володимирович.

 

Тиждень сприяв кожному здобувачу освіти зануритись у цікавий світ професії, глибше оволодіти відповідними професійними компетентностями, вдосконалити свої знання, вміння, здібності, розширити кругозір та отримати позитивні емоції.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень