A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Малинський професійний ліцей"

Психологічна допомога онлайн

Дата: 02.06.2022 09:43
Кількість переглядів: 96

Багато постраждалих, або тих хто вижив у трагічній події звинувачують себе в тому, що сталося, відчувають провину або соромляться, хоча насправді нічого від них не залежало. З цим дуже важко впоратися. Але знайте, що у цих відчуттях ви не самотні – це насправді поширена реакція.

Пам'ятайте: в усіх подіях війни ви не винні! Єдина людина, яка винна в тому, що сталося, - це злочинець. Якщо сталась трагічна подія, то ви діяли інстинктивно, ніяких інших логічних рішень ви прийняти не могли.

Як перестати звинувачувати себе?

1. Спробуйте запитати себе, що б ви сказали другові в подібній ситуації. Ви навіть можете записати це в листі або в щоденнику.

2.  Подумайте, що сказав би вам хороший друг Якщо ви готові, можете зателефонувати і справді домовитися про зустріч та поговорити.

3.  Скажіть собі: «Ти помиляєшся!» щоразу, коли у вас з’являється думка про самозвинувачення.

Наприклад: якщо ви думаєте: «Я повинен був(-ла) зробити інакше» – ви можете сказати «Я не міг (могла) зробити інакше через автоматичну реакцію мого тіла на небезпеку – це не моя вина» Ви навіть можете спробувати сказати це вголос, дивлячись у дзеркало.

Спочатку це може бути важко, тому ви можете почати з того, що вимовте це у своїй голові. Потім практикуйтеся щодня, поки не зможете сказати це вголос, і зрештою повірите.

Але найефективніший спосіб побороти сором чи самозвинувачення - це звернутися за психологічною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень